Monday, September 9, 2013

Paulaner Hefe-Weissbier


Eto u kratkom vremenskom roku već treće pšenično pivo. 
Ispred mene je jedno od najcenjenijih industrijskih piva ovog stila, dostupno širom sveta, ali i dalje zavidnog kvaliteta - Paulaner Hefe-Weissbier!
Sipano iz 0.5l limenke, jačinae 5.5%. Piva ovog stila je preporučivo servirati nešto toplija no klasične lagere, recimo na nekih desetak stepeni celzijusa (tada do izražaja dolazi svo bogatstvo ukusa i mirisa), ja nažalost nisam u mogućnosti da to baš tačno odredim (iskreno i nije neka žalost, ponešto od toga što rade pivski fanatici ipak deluje kao preterivanje), ali, eto, nešto duže je stajalo na sobnoj temperaturi...
Boja je standardna - naradžasta, možda malko svetlija no inače, sasvim mutno. Pena je obilna, relativno postojana, iako malo previše nemirna. Miris: najviše kvasca, hleba, svežeg brašna, pomorandža, nešto začina i banane (potonja je prilično blaga u poređenju sa srodnim pivima). Ukus je generalno blag i balansiran. S početka malo citrusnog voća i nešto intenzivniji ukus koji bih opisao kao "medicinski", zatim hleb, u finišu pogode nešto jači i prilično ugodni začinski ukusi (pre svega biber, pa cimet, karanfilić...). Pivo je malo reskije, što generalno prija, ali takođe kao da ostavlja blagi alkoholni "ujed" u grlu, što nije dobro ni za piva osetno jača od ovog.
"Paulaner" je tu i tu je da ostane. Dostupan čak i u ovoj (dok su u pitanju alkoholna pića) šugavoj Srbiji i uvek donosi prepoznatljiv kvalitet i to treba ceniti. Ipak, kao što se verovatno i oseća kroz čitav tekst, ja lično nisam preterano oduševljen ovim pivom. Eto, da me neko pita pre bih izabrao ranije opisani "Krombacher" jer jednostavno donosi intenzivniji ukus (iako je isti možda prostiji). Generalno smatram da je ovo pivo na  internetu precenjeno (jer je često stavljeno u kategoriju vrhunskih), ali i dalje sasvim dobro, iznad proseka i bolje od "Erdingera", takođe donekle treba imati u vidu da je testirano pivo iz konzerve, točeno generalno pamtim kao nešto bolje...

OCENA:7/10

No comments:

Post a Comment