Sunday, September 29, 2013

Chimay Grande Réserve (Blue Label)


Došao red i na jedno od najcenjenijih piva na svetu. Ocene koje je plavi "Chimay" pokupio na raznim sajtovima su zaista spektakularne, pa su i očekivanja bila, ispostavilo se, nepošteno visoka. Ipak je ovo pivo u rukama multinacionalne komanije, ipak se dostavlja širom sveta i kao takvo ne može baš sasvim agresivno napadati svojim ukusima. No, polako, redom.
Servirano iz 0.33ml flaše (izuzetno simpatične), toplije nego što serviramo standardne lagere (preporučena je temperatura od 10-12 stepeni celzijusa), a alkoholni sadržaj je čitavih 9%. 
Belgijski jaki ejl, nema šta.
Ovo pivo je tamno, nefiltrirano (što znači da ima u sebi komadiće kvasca koji osetno utiču na ukus), boje koju smo ovde već opisivali kao boju "gorkog lista", jednostavno to je najlakši način dočarati je našoj publici. Glava je ono što me je iznenadilo, očekivao sam čvrstu, kremastu i postojanu, ali zapravo dobio glavu punu pucketavih balončića koja relativno brzo nestaje i za sobom ne ostavlja lacing,  makar je bila visoka dobra tri prsta. Lično dosta dajem na celokupan vizuelni dojam (boju, glavu, gaziranost) piva i ukoliko me tu razočara oduzimam i više nego što bih trebao od konačne ocene. 
Miris je intenzivan, sasvim dominira za belgijska piva karakterističan kvasac koji ne mogu opisati ili uporediti sa bilo čim, pored njega u tragovima suvo voće (grožđe, šljive), kakao... mleko? Da, gotovo miris čokoladnog mleka na momente. Uglavnom, ništa preterano kompleksno, ali fino. Kako se pivo zagreva počinje da se oseća i alkohol. Ukus je, zapravo, nešto bolji. Jaka karamela, čokolada, višnja, suvo grožđe, malo trešnje, kolača... suv, relativno gorak finiš. Pivo je nešto teže teksture, polu-kremasto, ali istovremeno i izrazito resko, pa je i pitko. U grlu se oseća sasvim malo alkohola.
Hajp nije u potpunosti opravdan, ali u pitanju jeste jedno dobro pivo, malko drugačijih, iako ne jakih ukusa, visokog, a dobro zamaskiranog, procenta alkohola u sebi.
Preporuka svakako, a ni cena za ono što nudi (a to je u najmanju ruku osetna promena ritma u odnosu na standardnu "svetli lager" priču), nije preterana.

OCENA: 7.5/10

No comments:

Post a Comment