Thursday, September 26, 2013

Mythos Hellenic Lager


U lokalnom super-marketu pojavilo se novo pivo, pa je bilo red i probati ga i... opisati ga.
O logici kojom naši uvoznici biraju koje će pivo plasirati na naše tržište, a zašto je baš ovo bilo neki prioritet u odnosu na  bezbroj onih koja su jednako nedostupna srpskom potrošaču autoru bloga nije baš najjasnije...
Pivo dolazi u zelenoj limenci, 4.7% alkoholnog sadžaja i kao što se vidi i u naslovu, u pitanju je lager, jedino ono "hellenic" mi nije sasvim jasno, no dobro, verovatno samo pokušaj dodavanja malo egzotike inače jednom običnom proizvodu. 
Glava je visoka prst, prst i po i za ovaj stil je čvrsta i postojana, dok prilikom ispijanja, kako se sadžaj piva u čaši smanjuje, na ivicama ostaje takozvani lacing. Boja je svetla, zlatna i u čaši je sasvim vidljiva gaziranost - mehurići juri ko ludi. Miris je zapravo lep, blag, ali zaista lep: isprva hlebne arome, ali za njima izbijaju dominantne slatkaste cvetne/citrusne note - dakle, hmelj ovde dominira. Iznenađujuće prijatno, podseća na češka piva donekle. Ukus nije spektakularan, što je i bilo očekivano i što ne možemo uzeti za zlo ovom pivu - piva ovog stila, piva ovako masovno proizvođena, i nisu tu zbog spektakularno kompleksnog ukusa, već zbog pitkosti. Finiš je zaista dobar, ekstra suv i dug, prijatne hmeljne note, kao i nešto slatkosti ječma dugo će ostati na jeziku. Pivo je lagano, gaziranost je taman da osvežava, ali da ne bude preterana. Prosto vidim sebe kako tokom nekog vrelog letnjeg dana ispijam jedno za drugim dok ne padnme s nogu.
Moram priznati na kraju da sam prijatno iznenađen. Moja prvobitna očekivanja su bila zaista niska, da li zbog brda jeftinih uvoznih piva koja su preplavila zemlju (iako "Mythos" cenovno ne spada u taj rang), činjenice da mi grčka baš i ne zbuči kao pivska zemlja ili zbog generalnog pesimizma vezanog za srpsko tržište pivom i žestokim pićima, ali na kraju ispade jedan zaista solidan svetli lager. Nepretenciozan, običan, nešto ispod čeških i nemačkih srodnika po stilu, ali ipak pošteno i valjano spravljen.

OCENA: 6.5/10

No comments:

Post a Comment