Monday, September 9, 2013

Four Roses (Yellow Label)


Iako se s početka moglo činiti drugačije, blog o srbinu koji se propi(n)je nikako nije zamišljen kao blog o pivu, već svakoj tekućinu što u sebi sadrži blaženi alkohol - magičnu tvar što donosi sreću, olakšanje, zaborav i glavobolju. 
O stanju domaćeg tržišta žestkim pićima nekada u budućnosi, kada baš ne budemo imali šta pametnije pisati, danas o jednom od globalno najprodavanijih burbona - "Four Roses". 
Pošto nam je ovo prvi - nikako i poslednji - "straight bourbon" na blogu, nekoliko reči o samom tipu pića. Naime, da bi neka žestina bila tako nazivana ona mora (po strogom zakonu) da bude destilovana na teritoriji SAD, da joj većinsko poreklo bude kukuruzno (minimum 51%), da najmanje tri godina odleži u novim, iznutra spaljenim hrastovim buradima. Dakle, zakonom definisano i zaštićeno piće nalik konjaku, škotskom viskiju, tekili... nešto što bi i naša država trebala da učini (ili da čini daleko strože) sa srpskom šljivovicom (zamislite da svaka srpska šljiva koju kupite mora biti prepečenica, 100% prirodna, odležana najmanje 6 meseci u buradima...), kajsijevačom, viljamovkom...
Legend has it, Pol Džons Mlađi, osnivač destilerije "Četiri ruža" se jednom davno zaljubio u jednu južnjačku lepoticu, zaprosio je, ali ne i dobio odmah odgovor - naime, lepojka je rekla da će ako na nadolazećem velikom balu na haljinu okači četiri ruže to značiti da pristaje, ako ne... neka sebi traži drugu nevestu. Vrcava lepotica se na balu pojavila sa četiri ruža. Istinito ili ne? Nije bitno, priča je lepa i lepo je imati alkoholnu priču sa tako srećnim krajem. dakle, nemojte u ovom burbonu utapati nesrećne ljubavi, slavite one žive, jake i velike.Tome i služi! Svojim aromama se izdvaja kao verovano najveseliji, najlaganiji burbon među velikim igračima, bivajući gotovo žestina za letnje noći.
Dostupan je u nekoliko varijanti, ali kod nas, nažalost, samo u osnovnoj "Yellow label" koja je zapravo mešavina deset različitih burbona.
Poslužen na sobnoj temperaturi, sa nekoliko kapi vode (takođe i čist).
Boja nešto svetlija, ćilibar recimo. Miris isprva jako alkoholan, grub, oštar ostavlja utisak izrazito mladog burbona. Ispod alkohola dolazimo do voćnih mirisa (pomorandža, jabuka), nešto cvetnih aroma, vanile, dima i kokosa takođe. U ustima ovaj bubron je izrazito lake teksture, osećaj da ekspresno isparava sa jezika. Ukus je generalno suptilan, neagresivan (da ne kažem baš slab) i svakako ne jednodimenzionalan - ovaj burbon sadrži više od jednog predominantnog ukusa. Generalno sladak burbon. Na vrhu palete sasvim malo citrusnog voća i cvetnih nota, sredina jako slaba, dok je finiš relativno dug, iako ne prejak, i donosi nam vanilu i voće, kao i začinske ukuse (cimet), kokos, dim. U grlu je izražena alkoholna "vatra", ali ipak nije prejaka.
Sasvim pristojno za ove pare, ništa spektakularno naravno. Podnošljiv sam ili sa ledom, odličan kao mikser (recimo u kentaki kafi).

OCENA: 6.5/10

No comments:

Post a Comment