Tuesday, January 2, 2024

O'Hara's Irish Pale Ale

 Skoro sam na blogu pisao o još jednom pivu ove irske kraft
pivare, svetlom ejlu sa samo jednom sortom hmelja - Stratom. Sada mi je u krigli donekle tradicionalniji primerak indijskog svetlog ejla, kojeg su kreatori nazvali irskim, nisam sigurno da li je to samo marketinški trik ili zaista ima nečega drugačijeg nego u uoibičajenim američkim varijantama. Probaćemo, videćemo. U svakom slučaju u pitanju je "suvo" zahmeljeni ejl, odnosno ejl kome je dodat hmelj u kasnijim etapama proizvoidnje, nakon primarnog kuvanja.


Flaša od pola litara, sa tradicionalno irskom zeleno etiketom. Alkohola ima 5.2%, dakle fino "sešnabilno" pivo. Boja je tamno ćilibarna, narandžasta, blago zamućena. Glavca visoka nekoliko prstiju, poprilično postjana i na čaši ostaje dosta penaste čipke. Zaista izgleda lepo u krigli.

Miris baš prijatan, izrazito sladak i voćan - definitivno citrusan, miris pomorandže, limunove i pomorandžine kore, ali slatkoća aroma asocira i na nekakve bombone i kolače, med, kao i drugo, kontinetnalno voće. Ukus značajno manje na strani voća, dosta dublje, mračnije note borovine, pinjola, nekog lekovitog bilja, korenja, kanabisa... Tek ispod toga voćni, citrusni i tropski ukusi. Pivo je slatko, zavisno od ukusa možda i preslatko. Generalno telo nije posebno puno, već Vas čeka umeren intenzitet ukusa. težina, gustina ovog ejla je takođe skromnija, gaziranost prosečna, tako da ipak ne deluje vodenasto. Gorčina nije za prosečne IPA previsoka, dosta umerena čak. 

Doapao nam se "irski" svetli ejl. Definitvno donosi nešto drugačije od onoga na šta smo navikli. Ovo nije voćna, đusolika bomba citrusa i "kamenog", tropskog voća, već odista pre asocira svojim ukusima na sever Evrope i njene duboke, večne šume. Sasvim pristojno i prijatno, pitko pivo, nije baš u pitanju bomba ukusa, ali sve što je tu, nama je prijalo. Osim slatkoće kombinovane sa gorčinom, baš kao i kod njihove Strate i ovde se t oponavlja. Volimo gorka piva, volimo slatka piva, ali kombinacija i jendog i drugog nekako nije po našem ukusu, čini pivo teškim i oporim, deluje kao rad na momente i kao da pijemo pivo sa duplo više alkohola u sebi. Zbog toga ocena ispod okrugle osmice, iako je nivo alkohola umeren, ovo ipak nije, makar za nas, pivo za celo veče.

OCENA: 7.5/10

No comments:

Post a Comment