Monday, January 1, 2024

Robocraft Futurisma

 U čaši mi je još jedno Robocraft pivo koje je u stilu tropskih, đusu nalik ejlova iz Nove Engleske. Ova beogradska pivar u svom portfoliu ima verovatno desetak vrlo bliskih, rođačkih primeraka koji se grupno svi mogu svrstati u New England IPA, sa manjim il ivećim korekcijama i odstupanjima. Futurisma je, kako limenka kaže, hazy APA, odnosno da tako prevedem; jako zamućen američki svetli ejl. Iskreno, silni pokušajevi da se napravi što više piva - koja između sebe i nisu preterano diferencirana, a najčešće imaju dosta nedorečenosti - nisu me oduševili, ali me jesu naterali da ih maltene sve probam, što valjda znači da su pivari iz Robocrafta ipak uspeli. 

Pivo smo servirali iz malene 330ml limenke - koju uvek preporučujem ispred flašica, naročito ako pivo kupujete u opštim (ne specijalizovanim) marketima (mada ni u ovim specijalizovanim metodi skladištenja nisu značajno bolji), jer ako ništa limenka ga štiti do svetla pod kojim lagano mre. Alkohola ima 5.5%. Boja je svetla, potpuno mutna, kajsijasta, kašasta, kao neki gusti sok, s tim da po pivu pluta dosta ne baš privlačnih komadića bele tvari - verovatno kvasci. Pene praktično nema, što baš kvari utisak, jert kao što rekosmo i ne izgleda kao pivo.

Miris je lep i svež, baš kakav i očekujem ood relativno modernih američkih ejlova - karakteristična visoka zahmeljenost i to posebno sortama koje pivu daju jake tropske note i ovde su sveprisutne. Na nosu osećamop i miris kvasaca - lagana banana i začini. Ukus je takođe voćni, tropski, sa primesama i drugog voća, kao što su dunje, nektarine, zelene šljive... Gorčina jača, možda je u ovoj verziji mogla biti i nešto niža. Zna i da nas udari sa neprijatnom, reskom kiselinom na kraju gutljaja koja nekako brzo dođe i prođe, kao i blagom metalnom notom koja je prati. Zanimljivo ali ta kiselina je bila prisutna u prvih par gutljaja, nakon kojih je nekako nestala il ismo navikli na nju. Dosta suvo pivo, dakle nema mnogo slasti, što nam se svidelo. Gaziranost baš slaba, a tekstura je recimo srednje teška, nije ovo vodenasto samo p osebi, koliko je ravno. 

Zaista ništa posebno. Pili smo i bolja Robocraft piva, a i malo smo se zamorili od njihovog pokušaja da u najboljem slučaju osrednji ejl prepakuju na dvadeset načina i da ga uz minimalne korekcije  nude kao originalno i novo. Da se razumemo, okej je ovo, tropske, sveže note će mi uvek biti drage i nepcima prijatne, ali sem toga zaista ovo pivo nema da ponudi nešto što hiljadu drugih ne nudi takođe. Mogao sam mu dati bar okruglu šesticu, što je i za većinu domaćih ejlova ocena koju zaslužuju i da je ovo prvo ili peto pivo ove pivare koje probam verovatno bi to i bilo tako, možda čak i malo više, ovako više sreće sledeći put...

OCENA: 5.5/10

No comments:

Post a Comment