Sunday, July 30, 2023

Kabinet Brka (Brrkaaa) APA

 

American Pale Ale, Američki svetli ejl, je stil laganog, letnjeg piva i sa tim na umu, a želeći da iz mrtvih vozdignemo naš posrnuli, mali blog, odlučili smo se da par rečenica posvetimo možda i najuspešnijoj i najpoznatijoj domaćoj mikropivari - Kabinet i njihovom pokušaju donošenje pomenutog pivskog stila Srbaljima... takođe, vreo je julski dan.

Proizvođač nam  savetuje da Brkati ejl služimo na pet stepeni celzijusa, što i činimo, dakle direktno iz frižidera u tulip čašu. Nivo alkohola je taman prijatnih 5%, flašica je 330ml. Sipajući pivo u času primećujemo nešto tamnije zlatno boju i blagu zamućenost, gaziranost je na oko slaba, dok je glava (pena) skromna, ali ne nestaje prebrzo.

Miris je izuzetno prijatan i sladak. Prvo nas udaraju arome slada, da bi kasnije osetili lakše, mirise hmelja - rekli bi smo pre svega mango, pomorandža, mandarina, dakle citrusne, letnje, raspevane note. Cvetni mirisi. Tu su blage note i jabuke, peciva, bora...

Sam ukus je donekle blaži nego što bi to miris obećavao, no to je i očekivano. Zaista lepo balansirano pivo u kojem  ječam i hmelj igraju zavodljivi latino ples. Taman slatkasto, karamelno, orašasto - puno ali i citrusno, sveže. Gaziranost je taman osetna, telo je srednje teško - dakle pivo nije gusto, ali nije ni odveć vodenasto. Gorčina na kraju je na nešto višem nivou, što će ljubiteljima blažih piva možda čak i biti previše. Nama je taman i sa sveukupno punim ukusom, na kraju stičemo najjaču asocijaciju na grejpfrut.

Ispijanje kvalitetnih piva je maleni ritual (znamo da ofucano zvuči). Pored toga što obratimo pažnju na boju, miris, penu, pre nego što survamo pivo niz grlo, svakoj flaši valja dati vremena i da se malkice ugreje. Iako mnoge ejlove valja piti na podrumskim temperaturama, valja pustiti i ove za koje sami proizvođači savetuju frižiderske uslove da se malo smlače, jer tako često otkrivaju drugačije ukuse i arome. Brka nešto topliji postaje donekle oštrije pivo, voćne note bivaju zamenjene "šumskim", malo više borovine osećamo.

Sve u svemu, APA mikropivare iz Sopota je i više nego dobro pivo. Kapljica blaženog nektara koja može bez stida da stoji na menijima bilo koje pivnice bilo gde u svetu. 

OCENA: 8.5/10


No comments:

Post a Comment