Sunday, July 30, 2023

Kronenbourg 1664 Blanc

 Pred nama je još jedno pivski brend u vlasništvu globalne Karlsberg Grupe. u našim marketima već godinama izuzetno rasprostranjeno i s obzirom na to,  a i cenu, reklo bi se jedno od najpopularnijih pšeničnih piva u nas. Danas, kada pišemo ovaj tekst, Blanc se i dalje može naći za manje od sto dinara ili za neki dinar više, što ga čini posebno primamljivim,  s obzirom na rast cena svega, pa i našeg omiljenog pića.

Naše je iz limenke od 0.5l, alkoholni sadržaj je standardnih, industrijskih 5%, služimo ga iz frižidera, rashlađeno na nekih pet stepeni celzijusa. 

Boja je veoma svetla, što je i očekivano za ovakva bela, pšenična piva. Maltene kao limunada, zamućeno. Pene i nema previše s obzirom na stil, ali se makar zadržava neko vreme. Mirisi su s početka realno jaki citrusni - baš limun, da bi se kasnije pomešale i druge, ne tako definisane, ali prijatne note voća i cveća.
Ukus je prilično slabašan, i donekle čudan za stil evropskog pšeničnog piva. Ali nije neprijatno. Nešto na slađoj strani, bez gorčine, sa notama citrusa, začina, česti ukusu kod ovakvih piva - banana, žvakaće gume, nisu ovde previše izraženi. Pivo je nešto jače gazirano, ali čini se da brzo vetri, dok je telo na tanjoj strani, aftertaste je praktično nepostojeći (s obzirom da ipak nije u  pitanju bezukusna tekućina) - sve ukupno to čini pivo jako pitkim - ide ko ludo. Što je donekle šteta, jer zapravo kada se malo zagreje u čaši, oslobađaju se nešto jači ukusi pomorandže, korijandera, meda, "tutifruti" arome sladoleda i slični... 

Zaključak o ovom pivu bi bio, zapravo, jako dobar, s obzirom na cenu, pitkost, prijatan ukus i miris, Blanc je savršeni način  da malo podignete svoju pivsku kulturu u odnosu na standardne industrijske lagere. No... Postoji jedan mali problem. Pored uobičajnih sastojaka, ovo pivo sadrži arome pomorandže, korijandera i karamele. Ne možemo podržati ovakvu praksu. Nemamo ništa protiv dodavanja začina, voća, čega god u toku procesa kuvanja piva - naime dodavanjem kakaa tokom pravljenja piva dobili smo specifični stil čokoladnih stoutova. No, čak ni to nije nešto što nas previše oduševljava. Voda, hmelj, slad, kvasac i pšenica ako su u pitanju pšenična piva (ili bilo koje druge žitarice), pa napravite šta umete od toga. Nije teško zaključiti zašto je ovo pivo prepuno aroma, naime da bi dobili prirodne arome i ukuse koje nas asociraju na određeno voće, začine, piva moraju biti spravljena od vrhunskih sirovina i na njima se ne sme štedeti. Kraft piva su uglavnom znatno skuplja, jer su pre svega značajno zahmeljenija od industrijskih parnjaka. Jedini način da tanko, siromašno Blanc pivo ima, relativno, intenzivan ukus, a da pritom bude jeftino i da proizvođaču donese zaradu, jesu veštačke arome. 

Ipak, moramo reći da su tehnolozi odradili vrhunski posao. Nije se preteralo sa aromama, one su skladno i majstorski uklopljene u profil piva, tako da deluje kao da nisu tu. I to jeste umeće samo po sebi, sa minimumom resursa, po povoljnoj ceni, spravljeno je "pivo" zadovoljavajućeg ukusa. Ali... "pivo", nekakvo piće.

OCENA: -- (na ovom blogu ocenjujemo piva, ne napitke od žitarica sa veštačkim aromama)


 

No comments:

Post a Comment