Saturday, June 2, 2018

Krušovice Svetle



Češki industrijski lageri su za mene uglavnom slatke male, jeftine poslastice. Piva kojih se verovatno sećaju i naši roditelji kada pričaju o "dobrim starim jugoslovenskim". Jednostavno, prava piva. Muška.


Krušovice je verovatno i najčešće pivo koje konzumiram - život u ruralnoj okolini Beograda baš i ne ostvlja nekog izbora u krugu od 20 kilometara, doduše. 
Sipano iz 0.5l limenke, jačine 4.2% (meni odgovara  ovaj malo niži procenat alkohola od uobičajenog industrijskog standarda). Pene iz prva ima dosta, nekoliko prstiju, nije sasvim bela i relativno gusta, kremasta, ali baš brzo nestaje, ostavljajući pivo koje i nije neki prizor u čaši. Boja je možda malo tamnija od prosečnih lagera. 
Miris je prijatan. Mogao bih verovatno nabrojati sada desetak neki asocijacija, ali sve bi to bilo preseravanje, da izvinite. Krušovice mirišu na... pivo. Na pravo, dobro Pivo, bre!
Ukus kao da je rafinisana decenijska mudrost starih majstora. Balans je sjajan. Krušovice je isprva slatkasto i bogatog (iako ne jakog) ukusa. To su izražene note ječmenog slada koje asociraju na tuce stvari, a vrlo brzo bivaju upotpunjene intenzivnijim hmeljem. Tako da cvetni i voćni ukusi bivaju ispraćeni umerenom gorčinom. Piće koje zaista klizi niz grlo, osvežava, ali i ispunjava istovremeno. 

Ima piva koja dođu i prođu, ne ostavljajući baš nikakav utisak, druga su toliko odvratna da ih dugo pamtite i nikada i mse ne vratite, treća su toliko intenzivnog ukusa da jedno, eventualno dva jesu dovoljno. Za mene su ovakva piva, koja i posle pet, šest traže još, ne umaraju paletu i stomak, već je samo blago miluju i viču "Još, još!" nešto najbolje za često uživanje. Uz sve to bitan momenat je i cena - za ispod sto dinara teško da ima boljeg. 
Sigurica.

OCENA: 7.5/10


No comments:

Post a Comment