Thursday, September 24, 2015

Gulden Draak



Belgija je zemlja piva, a Gulden Draak epskih kvaliteta jedno od najboljih belgijskih piva. Bolje preporuka teško da može biti napisana, pa samim tim dalje čitanje teksta i nije neophodno, već novčanik u ruke i trk do prve prodavnice craft piva!
Ako vam baš treba još neko ubeđivanje - 1998. je proglašeno za najukusnije pivo na svetu od strane American Tasting Institute, ako ni to nije dovoljno čitajte dalje.


Pivo dolazi u prelepoj beloj flašici od 0.33ml, izražene je jačine - 10.5% alkohola u sebi. Po stilu je jak tamni belgijski ejl. Pene ima za dva prsta, čvrsta je i postojana. Pivo je tamno braon, mahagoni boje i mutno.
Mirisi su intenzivni sa dominantnim aromama raznih slatkiša, kolača, čokolade i tek nešto alkohola u pozadini.
Ipak visok procenat alkohola je u samom ukusu odlično zamaskiran pa ga osećamo tek kada se pivo ugreje do sobne temperature. Svakako, pivo je potrebno piti nešto toplije kako bi rafalno gađalo vašu paletu jakim i prijatnim ukusima. Gulden Draak je na slađoj strani, ali ipak nije preslatko poput Kwaka i sličnih. Ukusi su spoj prepoznatljivog kvasca i ječmenog slada, pre svega raznog voća - višnje, šljive, jabuke, banana, sa karamelom u pozadini. Hmelj nije posebno prisutan, nešto blage gorčine zarad kakvog-takvog balansa, eventuano se dobija nota kafe u suvom finišu.
Tekstura piva je teža, gaziranost umerena.


Na kraju, u pitanju je teško i kompleksno pivo koje iziskuje svoje vreme. "Zlatni Zmaj" je za uživanje i lagano ispijanje i jedno pivo po sesiji je taman. Ne preporučujemo ga uz jelo - greota bi bilo tako ga popiti, već pre svega kao desertno pivo uz neku kvalitetnu crnu čokoladu ili mafine.
Iskreno smo oduševljeni i dajemo možda i najvišu ocenu u istoriji malenog bloga - subjektivni smo kao i uvek, nama će Gulden Draak (inače, ime je dobio po zmaju na srednjevekovnom tornju u Gentu) biti često u čašama, a Vama ga možemo samo još jednom preporučiti makar za probu.

OCENA: 9.5/10


No comments:

Post a Comment