Thursday, September 24, 2015

La Trappe Quadrupel



Brouwerij de Koningshoeven je holandska pivara osnovana 1884 unutar Koningshoeven manastira i predstavlja jedno od svega pet trappist pivara van Belgije. Ipak, treba reći da zbog poteškoća održavanja proizvodnje, 1999. godine manastir stvara novu kompaniju zajedno sa velikom Bavariom, pa se danas piva i dalje kuvaju unutar zidina manastira, ali ne od strane monaha, što ga ne čini "pravim" trapist proizvodom.
U ponudi imaju nekolicinu visoko ocenjenih piva, a njihov Quadrupel je praktično pionir istoimenog stila -izraženo jakih, tamnih ejlova.


Okruglo 10% alkohola u sebi. Boja meda, sa malo pene koja brzo pada na nivo tankog pokrova. Miris je lep i kompleksan zapravo. Dosta intenzivna cvetna, lagana nota, zatim i suvog, tamnog voća, meda, karamele, narandže, oraha, badema.
 I onda uzmemo gutljaj piva i... razočaramo se. Napred na paleti dobijamo manje-više reprizu onoga što osećamo na nosu, ali ubrzo sve biva preovladano izraženim alkoholom. Dobro, nije tako strašno s početka. Pijemo dalje. Pivo se zagreva. I... sa svakim sledećim gutljajem pivo je sve lošije i lošije. Pod alkoholom se gube svi ukusi. Slaba gaziranost, zajedno sa težom, lepljivom teksturom čine da pivo bude još manje pitko. Na kraju, kada se pivo zagreje do sobne temperature, od svega dobijamo samo izraženi šećer i smrad tog prokletog alkohola.


Možda smo dobili lošu flašu, svakako je u pitanju previše friško pivo kome bi nekoliko godina u podrumu prijala. U svojoj ponudi holandska pivara ima i verziju koja je odležala u hrastovim buradima, koja je verujemo umerenija, zrelija i koju bi želeli da probamo.
Hrana koju preporučujemo je... parče hleba ili nekoliko krekera da pokupe ukus, pa zatim flaša nekog zaista kvalitetnog jakog ejla.
 U teoriji, pivo sa dovoljno originalnosti i kompleksnosti, ali ovo što smo mi pili je razbijeno i nedovršeno i kao takvo ne može dobiti visoku ocenu, a preporuku tek sa velikom rezervom - probajte ga po mogućstvu u inostranstvu (moguće je da mi ovde završavamo sa lošijim serijama) ili ako naletite na neku stariju flašu. 

OCENA: 5.5/10


No comments:

Post a Comment