Wednesday, August 26, 2015

Budweiser Budvar B:Dark



Još jedno pivo koje je već izvesno vreme ima svoje standardno mesto na našim računima iz supermarketa - dostupno, pristupačno i tamno, baš onako kako mi volimo.
Pisali smo pre ravno dve godine o svetlom lageru čuvene pivare iz Čeških Buđejovica i bili mu naklonjeni sasvim, naš stav o tom pivu se ni do današnjeg dana nije promenio, kao ni o lepoj istini da se ono (kao i njegov tmavý brat koji je pred nama) kuva i pakuje isključivo u pomenutoj pivari, bez prodaje licence proizvođačima širom sveta, iako bi zainteresovanih za ovaj brend svakako bilo.


Limenka od petsto mililitara, najbolje upotrebljiva do februara iduće godine. Pivo u sebi ima relativno skromnih 4.7% alkohola.
Sipamo ga sa dobra dva prsta kremaste, braonkaste pene koja ima solidnu stabilnost i vek trajanja, dok je boja jako tamna, maltene crna. Miris je blag. Prženi slad dominira sa aromama karamela i kafe, prisutan je i hmelj sa hlebnim mirisima, sve ukupno pivo miriše kao neki kolač, biskvit.
Ukus takođe nije posebno agresivan, ali je zato lep i odlično balansiran.Kreće sa za češka piva prepoznatljivim cvetnim notama, kafa, karamela i čokolada preuzimaju, ovi ukusi bivaju prošarani suptilnom citrusnom notom koja preuzima u finišu i onda dolazi do izražaja hmeljna gorčina koja je po nama savršenog intenziteta - jako osetna, ali nikako preterana.
Tekstura piva je lagana i uljasta, svilenkasta, a gaziranost slabija, no u ovoj situaciji savšrena.


Hrana koju preporučujemo uz ovo pivo: mesište neko, najbolje začinjene kobasice sa roštilja.

B:Dark je pivo koje je balansirano, konstruisano do savršenstva. Ječmeni slad i hmelj su u idealnoj ravnoteži, procenat alkohola je nešto niži kako bi mogli piti više, gaziranost nije agresivna, ukus je taman dovoljno tu da ne odbije prave ljubitelje, ali ni one koji ne vole svoja piva agresivna. Bukvalno mu nemamo šta zameriti.

OCENA: 8/10


No comments:

Post a Comment