Thursday, September 24, 2015

Delirium Tremens



Pred nama je belgijski svetli ejl koji je tokom devedesetih dobio nekoliko značajnih priznanja (zlatnu medalju na svetskom prvenstvu 1998. godine u Čikagu), a i dan-danas važi za jedno od najboljih piva svog stila.


Već sama šarena i vesela etiketa izdvaja ovo pivo i obećava da je u pitanju nešto posebno. 8.5% alkohola u sebi (u početku je imalo okruglo devet procenata, ali je 2003. smanjeno). Momenat kada barmenu tražite Delirum Tremens, a njemu se diže kosa na glavi, mrmlja sebi u bradu "to je ono nenormalno" je veseo. Nenormalno u smislu količine pene. Ni sipanje puno pažnje ne pomaže - pene je za više od pola čaše, kremasta je, postojana i čisto bela. Pivo je svetlo zlatne boje. Sve u svemu, plus na spektakularni vizuelni utisak. Jedina je muka što moramo malo sačekati da se sve to smiri, spusti, kako bi zapravo mogli piti bez da umusavimo brke. Nije to loše, taman da se pivo malo zagreje i oslobodi svoje ukusa.
Miris nije preterano jak i pre svega nam donosi začinske i cvetne arome.
Ukus je divan, intenzivan. Karakteristični ukusi za stil su ovde: jake začinke note (biber, korijander), banana, limunova kora, grejp. Pivo je divno balansirano sa laganim akcentom na kiselosti što ovo pivo čini neočekivano pitkim s obzirom na nivo alkohola,. Gaziranost je blaga a tekstura srednja. U finišu imamo malo gorčine.


Delirum Tremens je nešto skuplji, ali opravdava svoju cenu zaista vrhunskim kvalitetom. Kada pričamo o klasičnim belgijskim svetlim ejlovima teško da može biti značajno bolje od ovoga. Tu dolazimo i do jedine zamerke ovom pivu - koliko god ono bilo kvalitetan predstavnik stila, toliko je i konzervativno i dosadno. Ljudi koji poznaju belgijska piva ničim neće biti iznenađeni ovde, klimnuće glavom na njegov kvalitet, spoznati sve što ima u njemu već nakon dva gutljaja, eventualno uživati u flaši ili dve i onda se verovatno okrenuti nekim eskperimentalnijim i pivima sa kompeksnijim ukusima. Naravno, to ne umanjuje sam kvalitet i potrebu da imamo jedno ovako vrhunski skuvano pivo koje ne sija samo u poređenju sa industrijskim pokušajima (Leffe, Grimbergen) već i svojim craft konkurentima, samo nije nešto čemu ćemo se mi vraćati prečesto.

OCENA: 8.5/10


No comments:

Post a Comment