Tuesday, August 25, 2015

Oettinger Schwarz



Već izvesno vreme uživamo u, od jednom zadovoljavajuće prisutnim, proizvodima  asortimana nemačke Oettinger pivare. Oni ne da predstavljaju industriju, nego njen ultimativni krik - u pitanju su možda i najjeftinija nemačka piva na svetu, a svoju nisku cenu ne postižu uštedom sirovina, već modernim, automatizovanim postrojenjima koje dozvoljavaju značajno manji broj zaposlenih. 
Možemo reći pivo bez duše, ali svakako sa ukusom i nemačkom tradicijom u sebi.

Ukoliko se ne varamo u Srbiji je dostupna samo verzija u limenci od pola litra, makar je to ono što upravo imamo ispred sebe i to sa podatkom da ga je najbolje popiti do avgusta iduće godine, dakle friško. 4.9% alkohola u sebi obezbeđuje taman dovoljnu jačinu da se može piti u velikim količinama. 
Već nakon otvaranja, na samoj limenci, oseti se kompleksan miris. U čaši izgleda lepo - tamno, tamno crvene boje, sa dosta vazdušaste, braonkaste pene koja se brzo smanjuje, ali nikada ne nestaje savim, ostavljajući za sobom i nešto čipke na unutrašnjosti čaše. 
Miris je zaista bogat. Prženi slad dominira sa notama kafe, čokolade, no tu je i kompleksna igra aroma koja se odvija u pozadini, sa dosta raznolikih i prijatnih voćnih, pa čak i cvetnih momenata.
Ukus nije ništa manje od obećanog. napred na paleti dobijamo kafu i karamelu, pozadi gorčinu, koja potom u aftertejstu odaje upravo mlečne i voćne ukuse koji će se preplitati sa ranije pomenutim dugo nakon svakog gutljaja. 


Hrana koju preporučujemo uz ovo pivo: dimljeno, suvo meso, roštilj, kobasice. 

Oettinger Schwarz-u  bi mogli da damo vrhunsku ocenu i preporučimo ga bukvalno svima da nema jednog "ali" - pivo je jako slabo gazirano. Nešto balončića i osetite na početku ispijanja, ali i to se veoma brzo izgubi, uz to pivo je i očekivano lagano, vodenkasto, pa sve skupa daje malo bezvezan osećaj na jeziku i u ustima.
U svakom slučaju, za cenu ispod 100 dinara, činjenicu da je proizvedeno u Nemačkoj - što znači da podleže njihovom tradicionalnom zakonu o čistoti piva - i najbitnije - da je ukusnije od praktično svih svojih konkurenata na našem tržištu (tamne varijante Kozela, Nikšićkog, Badvajzera...) Oettinger Schwarz se i samo preporučuje makar za probu, a da li ćete nastaviti da ga češće pijete gotovo izvesno će zavisi od neubedljive teksture i slabe gaziranosti.

OCENA: 7.5/10


No comments:

Post a Comment