Tuesday, August 25, 2015

Oettinger Hefeweissbier



Moja, a verujem i pivopijska priča većine nas, kreće sa pšeničnim pivima - upravo je ta vrsta piva veza između klasičnih industrijskih lagera i craft scene prepune najraznolikijih stilova. Pšenična piva koja su mi po prvi put pokazala da ta drevna tekućina može da ima drugačiji ukus, značajno drugačiji.
Najlepše ležu leti, za nijansu toplija no lageri (kako bi bili oslobođeni svi ukusu), još uvek je leto, pa bih mogao posle zaista dugo vremena da popijem jedno.
Oettinger piva su odavno stigla u Srbiju i to znači da ponovo (još od zaboravljenog "Jelen Belo" pokušaja) imamo pšenično pivo za manje od sto dinara! Tamni lager iste pivare bezmalo oduševio i postao redovniji u našim čašama, pa i od pšeničnog mu brata očekujemo makar približnu pristojnost kvaliteta.


Limenka od pola litra, najbolje upotrebiti do avgusta iduće godine, 4.9% alkohola u sebi.
Pene pri maksimalno pažljivom sipanju ima za tri prsta, savršeno je bela i kremasta i relativno postojana. Pivo je svetlo narandžaste boje i jako mutno, bez vidljive gaziranosti.
Miris je blag, arome pšenice, karanfilića, koriandera...
Ukus je takođe prilično rezervisan i uobičajan za stil, no ipak nešto veseliji jer na jeziku do izražaja dolaze citrusne note: limun, pomorandža, možda i malo banane, uz ponavljanje začina iz mirisa. Hmeljna gorčina je pri ispijanju gotovo neosetna i tek nakon što prođu primarni ukusi postaje jasna i ostaje da "visi u vazduhu".
Tukastura piva je potaman - možda opet malo vodenastije pivo, ali ne toliko strašno, dok se gaziranost ovde čini pogođena, ako ne i za nijansu prejaka.

Jela koja preporučujemo u z ovo pivo: voćne salate, voćne torte, morska riba, piletina.


Sve u svemu, Oettinger Hefeweissbier je dobar predstavnik stila, dobar baš koliko i dosadan. Sve je ovde odrađeno po knjizi, bez kardinalnih grešaka, ali i bez ičega što iskače, a čak i tradicionalni, očekivani ukusi nisu posebno jaki. Naravno, cena je najveći plus - 89 dinara smo mi platili limenku, a u tom cenovnom rangu svakako nema konkurencije.

OCENA: 7/10


No comments:

Post a Comment