Monday, September 29, 2014

Young's Double Chocolate Stout



Jedna od osnovnih ideja našeg malenog bloga jeste da obrazuje i promeni način i ugao gledanja na pivo, makar nekom čoveku, makar šačici. Jedan od odlika pivskog varvarstva i neznanja jeste prosta podela na tamna i svetla piva koja malo šta znači, pa opet - mi pivski snobovi i dosadnjakovići priznajemo da prosto volimo tamna piva, svih stilova, porekla i kvaliteta.


Stout je britanski stil, najpoznatiji njegov predstavnik je svakako "Ginis".
Pivo koje je pred nama može zavarati, Young's Double Chocolate Stout, rekao bi čovek da je to neko ženskasto, slatkasto, pola pivo, pola čokolada bućkuriš, rekao bi i prevario bi se. Tokom fermentacije dodata je određena količina prave čokolade, korišćen je takođe i takozvani čokoladni slad (ječmeni slad koji je duže pržen) kako bi se i inače karakteristični ukusi kakaa i kafe dodatno pojačali. No, u pitanju jeste klasično, pravo pivo.
Pene ima zaista puno, tamna je, kremasta, postojana, na ivici čaše ostaje dosta čipke. Boja je gotovo monolitno crna. samo na izgled ovo pivo dobija +1 na krajnju ocenu! Alkoholna jačina je svega 5.2%, što ga čini jako pitkim. Miris nam je isprva otkrio malo onih odbojnih nota ustajalog piva (zaboravili smo pogledati datum na flaši), a tek zatim nešto čokolade, kafe i pre svega mlečnih mirisa. Ukus... je fenomenalan! Pun, intenzivan, sa izraženom i kompleksnom igrom kafe, kakaa, mleka, karamele i posebno suvim finišom, sa određenom, prijatnom gorčinom. Može se sve to na početku učiniti nebalansiranim, no na pola čaše sve nekako legne u divno iskustvo.
Mana bi bila vodenasta tekstura.


Ne najbolji stout koji možete popiti, ali jedini čokoladni u Srbiji i kao takav jeste doživljaj. Svakako jeste pivo koje je na strani skupljih, nije nažalost za svakodnevno i mnogobrojno ispijanje, no, ako ništa, verujemo da ovo pivo jeste prilično kalorično, pa bi dosta njih uticalo na vašu i našu, pivima već načetu, figuru.
Živeli.

OCENA: 8.5/10



No comments:

Post a Comment