Monday, March 25, 2024

Mammut APA

Domaći ejl kupljen u IDEA London marketu (koje inače ima širok asortiman mahom naših kraft piva), nismo se ranije sretali sa ovom malom pivarom i iskreno, s obzirom na iskustva sa sličnim domaćim pokušajima, nismo ni imali posebno visoka očekivanja - koliko god da smo mekog srca prema našim pionirima na polju kraft piva, valiki broj malih proizvođača koji je usledio je uglavnom daleko od ozbiljne priče i tešk oda se previše razlikuje od podrumskog piva koje svaki domaćin može kod svoje kuće da spravi bez previše muke.

Flašica od 330ml, nivo alkohola 5%. Sastav otkriva upotrebu ekstratka, što potvrđuje našu sumnju u visok nivo truda i rada, ali i ulaganja, koja kraft pivo iziskuje. Pene za prst, brzo nestaje. boja je ćilibar, blago zamućena.

Miris jako stidljiv i cudan za proklamovani pivski stil. zapravo mi se sviđa zavodljiva suptilnost ovog ejla - miris vanile, jagode, karamele. malko se otvara kako stoji u čaši. Baš lep miris koji se na kraju formira u olfaktornu asocijaciju na milkšejk sa ukusom jagode. Da bi sa još kojim trenom, pak, počele da se pojavljuju note koje nisu tako prijatne. donekle kiselkaste, odbojne, teške arome... Kasnije preuzima karamela i hmeljne note zemlje i trave. Dugo nisam imao pivo koje se ovoliko menja na nosu. Ukus pak nije nešto o čemu je potrebno posebno trošiti reci. ponovo skromno i stidljivo,sa jagodom koja se reprizira i nesto karamele. Neka blaga, neprijatna kiselina. Gorčina je takođe slaba, što nije mana kod piva ovakvog tananog profila. Gaziranost baš slaba, a pivo je retko, vodenasto. 

Baš neubedljivi pokušaj američkog svetlog ejla. Zapravo i nije svetao, karamelni momenti podsećaju na tamna piva. Nedostaju očekivani voćni momenti citrusa i "kamenog"  voca (ananas, mango, dinja, nektarina...), dok se umesto njih pojavljuje jagoda, česta kod ambernih ejlova i malo jabuke, koju smo takodje znali da lociramo kod tamnih piva raznih vrsta... Uz sve to, pivo je bljutavo, ukusa, ma kakvog, je malo, a negaziranost dodatno ubija svaki utisak.

Kao i uvek, ostavicemo šansu da je ovo loš primerak, loša flasa, upropašćena na policama supermarketa, ali ako ga ocenimo ovakvog kakav je, onda je loš. Ocena nije niža jer, ako nista, može da se popije.

OCENA: 4/10


No comments:

Post a Comment