Monday, March 25, 2024

Bernard Jantarovy

Češka Bernard piva su već dugo prisutna na našem tržištu i čini se da su se fino pozicionirala kao nešto što je malo ekskluzivnije od običnih industrijskih lagera, bez da previše svojijm profilom od istih odstupaju. Nismo ubeđeni u njihov kvalitet, koliko u nešto lepšu ambalažu koja privlači ljude kada žele da piju nešto malo lepše, a da zapravo baš i ne znaju šta je zaista lepše. 

Flaša po litara, 5% alkohola. Flaša je eksluzivna sa onim čepom sa metalnom kvačicom. Boja duboka braon, nešto svetlija od klasičnih tamnih lagera. Visoka, kremasta glava koja dugo ostaje postojana.

Miris je sličan tamnim lagerima. Dosta lepih aroma pržene sladovine koji liče na karamelu, med, kafu, čokoladu, kolače... Dakle slatkast miris. Uz to blago voćne arome - suvo voce i ne mogu bas detaljnije od toga razaznati. Blago je i hmelj prisutan u karakteristicnim zemljanim notama. Ukus je blag, ali prijatan. Opet karamela i kafa, sa voćnim primesama, mozda kupina, jagoda. Blaga gorčina na kraju. Pivo je suvo, blago i kiselkasto, baš nema slasti ovde. Ono što je najveći problem je dosta vodenasti osećaj u ustima, gaziranost slabija, ali onako sitno reska na jeziku.

Jako pitak lager, koji se od punokrvnih tamnih piva razlikuje nesto umerenijim momentima prženog slada. Slabije arome kafe i karamele nisu ostavile prostora da se nesto drugo dogodi. Ipak, meni se svidelo, u smislu da je bas klizilo i da bih lagano mogao  4-5 ovih da stučem za vece, bez da me zamore i smore. Gaziranost jeste slabija, ali u dugoj sesiji ne bih  zato mario. E sada, da li vredi dodatnih para koje bi morali da dodamo za ovo u odnosu na crnog zaječarca ili tamnog nika? Pa, ne, osim ako baš volite ideju tamnog piva, ali da bude malo svetlije, kako bojom, al tako pre svega ukusom.

OCENA: 7/10


No comments:

Post a Comment