Wednesday, August 26, 2015

Budweiser Budvar B:Dark



Još jedno pivo koje je već izvesno vreme ima svoje standardno mesto na našim računima iz supermarketa - dostupno, pristupačno i tamno, baš onako kako mi volimo.
Pisali smo pre ravno dve godine o svetlom lageru čuvene pivare iz Čeških Buđejovica i bili mu naklonjeni sasvim, naš stav o tom pivu se ni do današnjeg dana nije promenio, kao ni o lepoj istini da se ono (kao i njegov tmavý brat koji je pred nama) kuva i pakuje isključivo u pomenutoj pivari, bez prodaje licence proizvođačima širom sveta, iako bi zainteresovanih za ovaj brend svakako bilo.


Limenka od petsto mililitara, najbolje upotrebljiva do februara iduće godine. Pivo u sebi ima relativno skromnih 4.7% alkohola.
Sipamo ga sa dobra dva prsta kremaste, braonkaste pene koja ima solidnu stabilnost i vek trajanja, dok je boja jako tamna, maltene crna. Miris je blag. Prženi slad dominira sa aromama karamela i kafe, prisutan je i hmelj sa hlebnim mirisima, sve ukupno pivo miriše kao neki kolač, biskvit.
Ukus takođe nije posebno agresivan, ali je zato lep i odlično balansiran.Kreće sa za češka piva prepoznatljivim cvetnim notama, kafa, karamela i čokolada preuzimaju, ovi ukusi bivaju prošarani suptilnom citrusnom notom koja preuzima u finišu i onda dolazi do izražaja hmeljna gorčina koja je po nama savršenog intenziteta - jako osetna, ali nikako preterana.
Tekstura piva je lagana i uljasta, svilenkasta, a gaziranost slabija, no u ovoj situaciji savšrena.


Hrana koju preporučujemo uz ovo pivo: mesište neko, najbolje začinjene kobasice sa roštilja.

B:Dark je pivo koje je balansirano, konstruisano do savršenstva. Ječmeni slad i hmelj su u idealnoj ravnoteži, procenat alkohola je nešto niži kako bi mogli piti više, gaziranost nije agresivna, ukus je taman dovoljno tu da ne odbije prave ljubitelje, ali ni one koji ne vole svoja piva agresivna. Bukvalno mu nemamo šta zameriti.

OCENA: 8/10


Tuesday, August 25, 2015

Oettinger Hefeweissbier



Moja, a verujem i pivopijska priča većine nas, kreće sa pšeničnim pivima - upravo je ta vrsta piva veza između klasičnih industrijskih lagera i craft scene prepune najraznolikijih stilova. Pšenična piva koja su mi po prvi put pokazala da ta drevna tekućina može da ima drugačiji ukus, značajno drugačiji.
Najlepše ležu leti, za nijansu toplija no lageri (kako bi bili oslobođeni svi ukusu), još uvek je leto, pa bih mogao posle zaista dugo vremena da popijem jedno.
Oettinger piva su odavno stigla u Srbiju i to znači da ponovo (još od zaboravljenog "Jelen Belo" pokušaja) imamo pšenično pivo za manje od sto dinara! Tamni lager iste pivare bezmalo oduševio i postao redovniji u našim čašama, pa i od pšeničnog mu brata očekujemo makar približnu pristojnost kvaliteta.


Limenka od pola litra, najbolje upotrebiti do avgusta iduće godine, 4.9% alkohola u sebi.
Pene pri maksimalno pažljivom sipanju ima za tri prsta, savršeno je bela i kremasta i relativno postojana. Pivo je svetlo narandžaste boje i jako mutno, bez vidljive gaziranosti.
Miris je blag, arome pšenice, karanfilića, koriandera...
Ukus je takođe prilično rezervisan i uobičajan za stil, no ipak nešto veseliji jer na jeziku do izražaja dolaze citrusne note: limun, pomorandža, možda i malo banane, uz ponavljanje začina iz mirisa. Hmeljna gorčina je pri ispijanju gotovo neosetna i tek nakon što prođu primarni ukusi postaje jasna i ostaje da "visi u vazduhu".
Tukastura piva je potaman - možda opet malo vodenastije pivo, ali ne toliko strašno, dok se gaziranost ovde čini pogođena, ako ne i za nijansu prejaka.

Jela koja preporučujemo u z ovo pivo: voćne salate, voćne torte, morska riba, piletina.


Sve u svemu, Oettinger Hefeweissbier je dobar predstavnik stila, dobar baš koliko i dosadan. Sve je ovde odrađeno po knjizi, bez kardinalnih grešaka, ali i bez ičega što iskače, a čak i tradicionalni, očekivani ukusi nisu posebno jaki. Naravno, cena je najveći plus - 89 dinara smo mi platili limenku, a u tom cenovnom rangu svakako nema konkurencije.

OCENA: 7/10


Oettinger Schwarz



Već izvesno vreme uživamo u, od jednom zadovoljavajuće prisutnim, proizvodima  asortimana nemačke Oettinger pivare. Oni ne da predstavljaju industriju, nego njen ultimativni krik - u pitanju su možda i najjeftinija nemačka piva na svetu, a svoju nisku cenu ne postižu uštedom sirovina, već modernim, automatizovanim postrojenjima koje dozvoljavaju značajno manji broj zaposlenih. 
Možemo reći pivo bez duše, ali svakako sa ukusom i nemačkom tradicijom u sebi.

Ukoliko se ne varamo u Srbiji je dostupna samo verzija u limenci od pola litra, makar je to ono što upravo imamo ispred sebe i to sa podatkom da ga je najbolje popiti do avgusta iduće godine, dakle friško. 4.9% alkohola u sebi obezbeđuje taman dovoljnu jačinu da se može piti u velikim količinama. 
Već nakon otvaranja, na samoj limenci, oseti se kompleksan miris. U čaši izgleda lepo - tamno, tamno crvene boje, sa dosta vazdušaste, braonkaste pene koja se brzo smanjuje, ali nikada ne nestaje savim, ostavljajući za sobom i nešto čipke na unutrašnjosti čaše. 
Miris je zaista bogat. Prženi slad dominira sa notama kafe, čokolade, no tu je i kompleksna igra aroma koja se odvija u pozadini, sa dosta raznolikih i prijatnih voćnih, pa čak i cvetnih momenata.
Ukus nije ništa manje od obećanog. napred na paleti dobijamo kafu i karamelu, pozadi gorčinu, koja potom u aftertejstu odaje upravo mlečne i voćne ukuse koji će se preplitati sa ranije pomenutim dugo nakon svakog gutljaja. 


Hrana koju preporučujemo uz ovo pivo: dimljeno, suvo meso, roštilj, kobasice. 

Oettinger Schwarz-u  bi mogli da damo vrhunsku ocenu i preporučimo ga bukvalno svima da nema jednog "ali" - pivo je jako slabo gazirano. Nešto balončića i osetite na početku ispijanja, ali i to se veoma brzo izgubi, uz to pivo je i očekivano lagano, vodenkasto, pa sve skupa daje malo bezvezan osećaj na jeziku i u ustima.
U svakom slučaju, za cenu ispod 100 dinara, činjenicu da je proizvedeno u Nemačkoj - što znači da podleže njihovom tradicionalnom zakonu o čistoti piva - i najbitnije - da je ukusnije od praktično svih svojih konkurenata na našem tržištu (tamne varijante Kozela, Nikšićkog, Badvajzera...) Oettinger Schwarz se i samo preporučuje makar za probu, a da li ćete nastaviti da ga češće pijete gotovo izvesno će zavisi od neubedljive teksture i slabe gaziranosti.

OCENA: 7.5/10