Wednesday, November 13, 2013

Guinness Draught


Guinness je jedan od najpoznatijih svetskih pivskih brendova, a svakako i ubedljivo najpoznatiji brend koji ne podrazumeva svetli lager. Uvek je pitanje da li je fama i popularnost velikih brendova opravdana, obično je odgovor ne.
A, stvar je uvek jednostavna - iako nije najukusnije pivo na svetu, ovo pivo je uvek solidno, skoro isto, široko dostupno i ne bezobrazno skupo. Pruža komad pivskog iskustva koji je malo više od svetlog lagera širom planete i biva često ta prva stepenica sa koje se ide dalje, u stalnu potragu za novim pivima za probati. 
"Draught" je, po mom dubokom ubeđenju, jedini pravi izbor "ginisa" za poneti. U pitanju je limenka (0.440ml) koja u sebi ima kuglicu azota koja se aktivira prilikom otvaranja konzerve i donosi nam "ginis" iskustvo najbliže onom iz pivnica i kafana. jačina piva je 4.2%, što ga čini savršenim pivom za celovečernju degustaciju (ukoliko je srpski džep te večeri ipak malo puniji). 
Izgled ovog piva je verovatno i nejveća njegova vrlina - pivo dok se smiruje pravi karakteristične talase, dižu se ka gore i formiraju kremastu, gustu penu debljine prsta, prsta i po koja stoji koliko i pivo u čaši. Boja je izrazito crna, svetlost gotovo da uopšte ne prolazi kroz čašu.
Miris nije prejak, ali je lep, nekako dominiria asocijacija na čokoladno mleko i karamele (šerbeta), zatim kafa, dim. Ukusom sasvim dominira prženi slad, ostavljajući suv finiš. To su arome dima, duvana, karamele... 
Generalno, nisam oduševljen ovim pivom. Sve je ovde solidno do odlično, osim... pivo nije karbonizovano, nema mehurića i - iako je sama struktura malo teža, punija - ostavlja jak osećaj vodenosti što sasvim upropaštava uživanje.

OCENA: 7/10

No comments:

Post a Comment