Monday, December 14, 2015

Valentins Hefeweissbier Dunkel



Prvo želim da se izvinim svima. Jasno je da je naš mali blog vaistinu mali i da nije nešto strašno kada je neaktivan, ali takođe znam da po internet prostranstvima ima pivopijskih duša koje ga čitaju i prate. Tim dušama - Vama - hvala. Malo je paradoksalno da smo na početku bloga plakali nad sudbom naše industrije i nas uživaoca čaše dovrog piva, da bi sada, nekoliko godina kasnije, nakon craft revolucije blog bio izrazito neaktivan. Nedostatak vremena. Od momenta kada smo morali da emancipujemo i obrazujemo, do momenta kada samo treba da služimo ljudima i delimo naša pivska iskustva mi smo u potonjem neuspešni.
Sa još jednim izvinjenjem, sa još jednim hvala (uz molbu da nastavite da delite blog po forumima i socijalnim mrežema) i nadu da ćemo koliko-toliko redovnije pisati u mesecima pred nama, krećemo na jednu blic recenziju nemačkog mas-produkovanog dunkelvajzena.


Konzerva od pola litra, 5.3% alkohola u sebi. Cena oko sto dinara, dakle budžetno za ovaj stil. Pivo je u čaši jako mutno, Tipično za stil - dosta visoka glava, kremasta, braonkasta i relativno postojana. Miris je blag, na strani laganih citrusa, karamele, začina. Takav je i ukus. Karakteristične začinske note, banana, citrus, tek slaba karamela, čokolada. Napred je pivo slatko, u finišu malo kiselije. Relativno dobro balansirano ili samo sveobuhvatno slabo.
Tekstura je nešto lakša, vodenija ali ne smeta posebno.

Sve ukupno pivo kao mnoga tamo napolju - donosi neke elementarne ukuse očekivane za stil, ali ne ide dalje do toga, a čak su i ti ukusi prilično slabi i stidljivi. No, jeste u pitanju pitka tekućina, nema niti jedne tragične greške. Nikako ne bih odbio još koje, ali ne bih baš skrenuo sa puta kako bih baš njega uzeo. Pristojno i zaboravno. 

OCENA: 6.5/10


No comments:

Post a Comment