Wednesday, August 13, 2014

Pauwel Kwak


Brouwerij Bosteels je pivara u Belgiji osnovana davne 1791. godine i dalje je samostalna - u vlasništvu porodice osnivača i to sada već čitavih sedam generacija. Kuvaju tri piva, od kojih smo jedno ovde opisali i tom prilikom nahvalili - Tripel Karmeliet - a drugo je verovatno poznatiji Pauwel Kwak koji je upravo sada u čašama pred nama. 
U pitanju je belgijski jaki (specijalni) ejl, prepoznatljiv pre svega po suludoj, originalnoj čaši - koju, nažalost, nemamo - ali i po više nego solidnom ukusu.


Flaša je 330ml. i na njoj proizvođač savetuje da se pivo služi rashlađeno na nekih 5-6 stepeni celzijusa i to najbolje pre februara 2016. godine, dakle ima još vremena. S obzirom na jačinu - 8.4% alkohola - ovaj ejl svakako može dodatno da sazreva u podrumu, no mi ga nećemo čekati.
Kwak je lepe boje bakra, providno je i prepuno mehurića. Pena je visoka centimetar, kremasta u dugo se zadržava. Mirisom dominiraju belgijski kvasci i prženi slad. Ništa posbeno intenzivno, ali slatkasti mirisi jabuke, karamele... Na jeziku, bez obzira na vidljivu i izraženu gaziranost, Kwak nije previše rezak, što je pohvalno. Pivo je slatko, mada ne previše, makar ne meni. U finišu dolazi nešto gorčine, koje ima jako malo, ali dugo ostaje i čini dosta po pitanju balansa. Note jabuke, karamela, jagode su prisutne. Tekstura je puna i teška, kao da klizi po jeziku. Aftertaste je dug i kompleksan. 
Pivo je ugodnije u manjim, kraćim gutljajima, za sporije ispijanje, doduše kako se bude grejalo otkriće nešto alkohola u mirisu, no zaista ništa preterano.


Baš kao i brat mu Karmeliet, tako i Kwak jeste zakucan duboko na slatkoj strani ukusa - ukoliko prospete malo ulepićete se kao svinje, posle ispijanja bićete žedni i trebaće vam čaša hladne vode. No, to i nisu za nas mane, ovo pivo je gotovo dezertno, savršeno leže nakon obroka, namesto nekog kolača ili nekoliko kocki čokolade.

OCENA: 8.5/10


No comments:

Post a Comment